Saved Properties Register Sign In

11/04/2023

Varför söker svenskar jobb i Norge?Det finns flera svenska företag i Norge och många av dem söker arbetskraft. Men hur gör man med boende, flytt och andra praktiska saker när man väl har fått jobb i Norge? I den här artikeln ger vi dig matnyttiga tips som kan hjälpa dig att påbörja din karriär i vårt grannland.

Norge fortsätter att vara ett intressant land för svenskar att arbeta i eftersom vi svenskar lätt hittar våra landsmän där. Det grundar sig i att fiskeindustrin, sjukvården och restaurangbranschen länge var i stort behov av personal. Många svenskar reste till Nordnorge för att rensa fisk och det finns fortfarande flertalet arbetstillfällen i norr.

Första steget till en lyckad flytt är att ordna boende. Det finns flera alternativ att välja mellan, såsom hyreslägenheter, boende i delad lägenhet eller hus. Att hitta boende kan vara både dyrt och tidskrävande, så börja leta tidigt för att inte stressa fram ett beslut. För att underlätta sökandet kan du använda olika bostadsportaler eller gå igenom word-by-mouth rekommendationer. 

När du har hittat boende är det dags att ordna själva flytten. Om du inte tar med dig allt för mycket packning kan du överväga att anlita en flyttfirma eller be vänner och familj om hjälp. Men om du har mycket packning eller stora möbler är det bäst att anlita ett flyttföretag. De kan hjälpa dig med allt från att packa och transportera dina saker till att montera ihop möblerna på den nya platsen.

Eftersom Norge är en del av Schengenområdet kan svenskar arbeta och bo upp till tre månader utan någon särskild anmälan. Men om du planerar att stanna längre än så rekommenderas det att du registrerar dig hos norska Skatteverket. Detta innebär att du måste få ett norskt personnummer, så kallat D-nummer eller födelsenummer, för att betala skatt samt öppna bankkonto och teckna försäkringar.Med vänlig hälsning
Roger K. Olsson
Email: astafjord.net@gmail.com
Astafjord.netLogin


Username:
Password:

Forgotten password?