Saved Properties Register Sign In

11/04/2023

Mange svensker reiste til Nord-Norge for å jobbe


Det er flere svenske bedrifter i Norge og mange av dem er på jakt etter arbeidskraft. Men hvordan forholder du deg til overnatting, flytting og andre praktiske ting når du har fått jobb i Norge? I denne artikkelen gir vi deg nyttige tips som kan hjelpe deg å starte karrieren i vårt naboland. 

Norge fortsetter å være et interessant land for svensker å jobbe i fordi vi svensker lett finner våre landsmenn der. Det er basert på at fiskerinæringen, helsevesenet og restaurantnæringen i lang tid hadde stort behov for personell. Mange svensker reiste til Nord-Norge for å rense fisk og det er fortsatt mange arbeidsplasser i nord. 

Det første trinnet til en vellykket flytting er å ordne overnatting. Det er flere alternativer å velge mellom, som utleieleiligheter, bo i felles leilighet eller hus. Å finne overnatting kan være både dyrt og tidkrevende, så begynn å lete tidlig for å unngå å forhaste deg med en avgjørelse. For å lette søket kan du bruke ulike boligportaler eller gå gjennom mund-til-munn-anbefalinger. 

Når du har funnet overnatting, er det på tide å ordne selve flyttingen. Hvis du ikke tar med for mye pakking, bør du vurdere å ansette et flyttefirma eller spørre venner og familie om hjelp. Men hvis du har mye pakking eller store møbler, er det best å leie et flyttebyrå. De kan hjelpe deg med alt fra pakking og transport av tingene dine til å montere møblene på det nye stedet. 

Siden Norge er en del av Schengen-området, kan svensker jobbe og bo i inntil tre måneder uten særskilt varsel. Men hvis du planlegger å bli lenger enn det, anbefales det at du registrerer deg hos Skatteetaten. Det betyr at du må få et norsk personnummer, et såkalt D-nummer eller fødselsnummer, for å betale skatt samt åpne bankkonto og tegne forsikring. 


Vennlig hilsen
Roger K. Olsson
E-post: astafjord.net@gmail.com
Astafjord.net
Login


Username:
Password:

Forgotten password?