Saved Properties Register Sign In

01/06/2024

Historien om Ibestadskyrkan: Ett monument av tradition och förändring


Förhandsvisning av bild

Ibestadskyrkan, belägen strax utanför Hamnvik, kommuncentrum i Ibestad, är mer än bara en plats för gudstjänst; den representerar en lång och rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Ibestad, en plats med en tradition som kyrkby sedan medeltiden, har varit hem för två kyrkor. Den första kyrkan byggdes antingen under den senare delen av 1200-talet eller i början av 1300-talet, och den andra, nuvarande kyrkan, invigdes 1881.

Den ursprungliga kyrkan var en stenbyggnad, rektangulär till formen, med långhus och kammare av samma längd. Denna struktur, som var typisk för medeltida kyrkor, tjänade samhället i Ibestad väl i flera hundra år. Men med tiden förändrades samhällets behov och förväntningar.

Under 1800-talet upplevde Ibestad en betydande befolkningsökning. Denna demografiska förändring, tillsammans med en växande uppfattning om hur en kyrka borde se ut, ledde till ett viktigt beslut: den gamla kyrkan skulle rivas och ersättas med en ny. Denna beslutsamhet att anpassa sig till förändring, samtidigt som man bevarar banden till det förflutna, är en central del av Ibestadskyrkans historia.

Så 1880, efter århundraden av tjänst, revs den gamla kyrkan för att ge plats för det nya kapitlet i Ibestads religiösa liv. Den nya Ibestadskyrkan, byggd på samma plats som den gamla, invigdes nästa år, 1881.

Denna nya kyrka representerade inte bara en arkitektonisk uppdatering, utan också en symbol för samhällets anpassning till nya tider och utmaningar. Trots att den gamla kyrkan var borta, levde dess arv vidare i den nya, och det gör det fortfarande idag.

Läs mer om Ibestadskyrkan

https://www.kirken.no/ibestad-and%C3%B8rja#ibestadskyrkan #kirke #kyrkan #ibestad #hamnvik #troms #dennorskekirke #norge #sevärdheter #historia #historisk #medeltiden #astafjord #hamnvikkyrka #arkitektur #kyrkogård #kyrkby #nordnorgLogin


Username:
Password:

Forgotten password?